O projektu

Žan Mone centar izvrsnosti

Izazovi politike proširenja: 
EU versus kineskoj diplomatiji
na zapadnom Balkanu 2020-23

Rukovodilac: prof. dr Danijela Jaćimović

Centar izvrsnosti na Ekonomskom fakultetu, Univerziteta Crne Gore stvoriće nastavnu i istraživačku sinergiju akademskog osoblja u Crnoj Gori, Evropskoj uniji (TEPSA) i Kine. Fokus će biti na istraživanju i nastavi o politici proširenja EU, a posebno će se baviti efektima kineskog uticaja na proces evropskih integracija Balkana. Savremena geopolitika je postala značajno složenija, nego što je to bio slučaj poslednjih godina. Ovimo će povećati internacionalizaciju nastave i istraživanja, donijeti inovacije i prenos najsavremenijih znanja vezanih za predmete koji su obuhvaćeni projektom, što će uticati na promjene sadržaja nastavnih planova i programa, za sljedeci akreditacioni proces.

CEP nastava

Engleski jezik će se postepeno uvoditi u nastavu, što će dovesti do unapređenja atraktivnosti i izvrsnosti predemeta o EU. Poboljšaće se nivo kompetencija i vještina studenata osnovnih, master i doktorskih studija, koji će biti budući vladini zvaničnici, predstavnici poslovne zajednice, diplomate, itd. Implementacija ovog projekta uticaće na njihovo znanje, stav i sposobnost da efikasno obavljaju svoj svakodnevni posao i na taj način doprinose evropskoj budućnosti Crne Gore.

CEP istraživanje

Centar će se baviti trenutnim izazovima proširenja a istraživački aktivnosti trebalo bi da pruže snažan argument da su spoljno okruženje i „povratak geopolitike“ na Zapadnom Balkanu, glavna razlika u odnosu na ranija proširenja EU. Stoga, zajednička akcija EU i Zapadnog Balkana, je potrebna za rješavanje novih izazova i stvaranje održivih strategija za ove zemlje, u narednih pet do deset godina.
Proces pristupanja zemalja Zapadnog Balkana, bio je veoma spor, biće dug i neizvjestan u budućnosti. Sa druge strane, prisustvo Kine na Zapadnom Balkanu postaje sve vidljivije, posebno u sferi ulaganja u infrastrukturu u poslednjoj deceniji: transport, energiju i industrijsku proizvodnju (Balkanski put svile). Postavlja se pitanje: Da li zemlje Zapadnog Balkana imaju strategiju za narednih pet do deset godina?

CEP ciljevi

Aktivnosti Centra će pružiti sinergiju transinstitucionalne i transnacionalne ekspertize, koja će pružiti strateški odgovor, regiona na postojeće izazove. Visok nivo stručnosti lokalnih i evropskih eksperata, doprinijeće da se regionalni glas čuje na kredibilan način. Na osnovu stvorene sinergije, razviće se strategija za buduću integraciju.

Logo of University of Montenegro

EF UCG Logo

UDG logo

TEPSA header blue2